top of page

Geen personeel meer om je paspoort te verlengen

Bijgewerkt op: 7 okt 2024



Artikel | Het tekort aan gemeentelijke ambtenaren in Nederland neemt alarmerende vormen aan. De personeelstekorten zijn zo groot, dat het een uitdaging wordt voor gemeentes om dit jaar alle paspoorten te kunnen verlengen. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het vinden van geschikt personeel een enorme uitdaging, met als gevolg dat de dienstverlening van gemeentes in het gedrang komt.

 

Krapte op de arbeidsmarkt groter dan ooit

Het tekort aan gemeentelijke ambtenaren is het resultaat van meerdere factoren. Allereerst is de arbeidsmarkt momenteel krapper dan ooit tevoren volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waardoor gemeentes en andere overheidsinstanties concurreren met het bedrijfsleven voor talentvolle werknemers. Daarnaast heeft de coronapandemie gezorgd voor een extra belasting van het ambtenarenapparaat, met name op het gebied van crisismanagement. De gemeentes hebben zich de afgelopen twee jaar volledig gericht op het bestrijden van de pandemie, waarbij andere taken op de achtergrond zijn geraakt. Bovendien heeft de situatie in Oekraïne, met de daaropvolgende stijgende energieprijzen, geleid tot extra werkzaamheden rondom de opvang van gevluchte Oekraïners en het regelen van energietoeslagen.

 

Te weinig sollicitanten bij gemeenten

Het tekort aan gemeentelijke ambtenaren heeft significante gevolgen voor de dagelijkse gang van zaken binnen de gemeentes. Door de extra taken blijven reguliere werkzaamheden steeds vaker liggen. Ambtenaren moeten dagelijks keuzes maken over welke taken prioriteit krijgen, wat kan leiden tot vertragingen en verminderde service voor inwoners. Terwijl werkdruk, ziekteverzuim en verloop blijven toenemen. Bovendien zorgt de arbeidsmarktkrapte ervoor dat vacatures moeilijk vervulbaar zijn. Het gebrek aan sollicitanten en de concurrentie vanuit andere sectoren zorgen ervoor dat gemeentes steeds vaker gebruik moeten maken van dure en tijdelijke externe inhuur.

 

Geen personeel meer om je paspoort te verlengen

Gemeente Eindhoven en Wijdemeren waarschuwen zelfs al voor problemen en drukte bij het aanvragen van een nieuw paspoort. In 2014 werden paspoorten voor het eerst verstrekt met een geldigheid van 10 jaar, in plaats van 5 jaar. In de Gemeente Eindhoven wordt een stijging van wel 160% verwacht in het aantal aanvragen, tot 40.000 aanvragen in 2024 alleen. Hiermee groeit ook in de Gemeente Eindhoven de druk op het gemeentelijke apparaat nog verder.


Geen personeel meer om je paspoort te verlengen - Sourcen voor Nederland
Leeg inwonersplein in het gemeentehuis van Eindhoven

 

Vertragingen in Twentse gemeenten door personeelstekorten

Ook in de regio Twente lopen gemeenten vertragingen op door een tekort aan ambtenaren. Dit heeft ertoe geleidt dat projecten vertraging oplopen en de takenpakket groter worden.

"Geld is op dit moment niet het probleem, de capaciteit is het probleem."

Sommige gemeentes in deze regio, zoals de Gemeente Enschede, hebben dan ook de stap gemaakt naar het proactief benaderen van kandidaten om zo het nijpende personeelstekort aan te grijpen.  


Gemeente hebben nog geen antwoord op arbeidsvraagstuk

Het aantrekken van nieuw personeel blijkt een enorme uitdaging te zijn voor gemeentes en andere overheidsinstanties. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat sollicitanten kritischer kunnen zijn in hun keuze voor een werkgever. Daarnaast ervaren gemeentes moeilijkheden bij het vervullen van specialistische functies, zoals belastingen en financiën, civiele techniek, personeelszaken, juristen en groenonderhoud. Het vinden van gekwalificeerde kandidaten vergt meer tijd en inspanning.

 

 

Bronnen:

A&O fonds Gemeenten. (2023, 8 november). "Gemeenten moeten aan de bak". https://www.aeno.nl/gemeenten-moeten-aan-de-bak

Centraal Bureau voor de Statistiek. (z.d.). Spanning op de arbeidsmarkt. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-arbeidsmarkt/spanning-op-de-arbeidsmarkt

SER. (2023). Aanhoudende arbeidsmarktkrapte in publieke sectoren vraagt om ferme keuzes van kabinet. https://www.ser.nl/nl/Publicaties/arbeidsmarktkrapte

NOS. (2022). Arbeidsmarkt in de publieke sector piept en kraakt. https://nos.nl/artikel/2439685-arbeidsmarkt-in-de-publieke-sector-piept-en-kraakt

Tubantia. (2023). Het piept en kraakt bij Twentse gemeenten.

Stadszaken (2023). Gelderland komt 200 ambtenaren tekort voor woningbouw.


Comments


bottom of page